Peta šetnja odgovonih vlasnika

32. Beogradski maraton – Trči, uživaj, pomozi nekome

Trka dobrote

Peta šetnja odgovornih vlasnika pasa

Šetnja odgovornih vlasnika pasa održaće se ove godine peti put zaredom, u okviru Aqua Viva Trke zadovoljstva na 32. Beogradskom maratonu. Manifestacija ima za cilj promovisanje skladnog suživota ljudi i životinja u Beogradu, odnosno odgovornog odnosa prema životinjama, ljudima, životnoj sredini, kao i higijeni grada.

S obzirom da je Svetska zdravstvena organizacija najavila da će, od 2020. godine, depresija biti prva bolest po broju obolelih u svetu i, uzimajući u obzir probleme modernog čoveka koji obuhvataju srčane bolesti, dijabetes i gojaznost, naglašavamo da je upravo šetnja ta aktivnost koja ima povoljan uticaj kako u domenu prevencije, tako i u pogledu olakšavanja simptoma navedenih bolesti i poboljšavanja kvaliteta života ljudi.

Nauka je dokazala da fizička aktivnost, dobročinstvo i život sa kućnim ljubimcem o kojem se odgovorno brine – u velikoj meri utiču na ličnu sreću. 32. Beogradski maraton kao Trka dobrote, i Šetnja odgovornih vlasnika pasa, omogućava učesnicima da istovremeno spoje sve tri stvari.

Ove godine, pored Šetnje, pokrećemo i humanitarnu aktivnost, prikupljanje sredstava za projekat čipovanja, vakcinacije i sterilizacije za 100 vlasničkih pasa i mačaka, u saradnji sa Javnim komunalnim preduzećem Veterina Beograd. Donacije građana prikupljaće se putem platforme trkadobrote.donacije.rs, nakon čega će vlasnici pasa biti pozvani da se prijave i dovedu ljubimca na tretman u Veterinu Beograd. Ova aktivnost, kao prevencija napuštanja, ima za cilj uključivanje građana u proces rešavanja problema napuštenih pasa i mačaka u Beogradu.

Evropski parlament usvojio je Deklaraciju o odgovornom vlasništvu kućnih ljubimaca krajem 2011. godine, sa ciljem da se u Evropi smanji populacija i patnja napuštenih životinja. Ovaj dokument promoviše iste vrednosti i mere za koje se i mi zalažemo: obeležavanje mikročipom, vakcinacija, sterilizacija i socijalizacija pasa i mačaka – dakle sve one obaveze koje vlasnika čine odgovornim prema ljubimcu, ali takođe i okruženju. U tom smislu, Šetnja odgovornih vlasnika pasa ima i značajnu ulogu u informisanju i edukaciji građana.

Za učešće u Šetnji odgovornih vlasnika pasa, neophodno je sledeće:

da pas bude čipovan i vakcinisan protiv besnila

da pas bude socijalizovan i da dobro podnosi gužvu i buku

da se pas vodi na povocu

da pas ima korpu ako spada u kategoriju pasa za koju postoji ta zakonska obaveza

– da se ne dovode kujice u teranju

– da se ponesu higijenske kesice i brine o higijeni

– da se ponesu voda i posuda za vodu za pse.

 Psi sa invaliditetom i stariji psi su dobrodošli. Duž trase Trke zadovoljstva nalaze se pet friendly kafići u koje vlasnici mogu da se sklone radi odmora, ako njihovi psi ne budu mogli da izdrže čitav put.

Šetnja će se održati u nedelju, 14. aprila 2019. godine, sa početkom u 10.30. Okupljanje i prijavljivanje vlasnika pasa počinje u 10.00, kako bi bili spremni da na vreme krenu u šetnju sa svojim ljubimcem ili ljubimicom. Vlasnici pasa će krenuti u šetnju nakon svih učesnika Trke zadovoljstva.

U predstartnoj zoni, na parkingu kod Narodne skupštine Republike Srbije vlasnike i pse čekaće veterinari i volonteri udruženja Kinološka akademija, MB obuka pasa, Zoovita i Link plus koji će im pružiti informacije o Šetnji i odgovarati na pitanja o odgovornom vlasništvu kućnih ljubimaca. Udruženja su okupljena oko platforme koja zastupa održivo sistemsko rešenje problema napuštenih kućnih ljubimaca u Republici Srbiji.

Želimo da naglasimo da je važno da naša šetnja prođe u najboljem redu i da iza nas ulice ostanu čiste. Zalažemo se za čistiji i srećniji Beograd i smatramo da je neophodno da vlasnici pasa budu odgovorni i kada je u pitanju čišćenje izmeta njihovih pasa.

Beogradski maraton, najznačajnija tradicionalna sportska manifestacija u Beogradu, postala je pet friendly 2015. godine. Na taj način, postala je najveća sportska manifestacija u Evropi koja promoviše skladan suživot čoveka i psa.

 

 

Posted in Vesti.