Da li znate ko vam šeta psa?

DA LI ZNATE KO VAM ŠETA PSA?

Jedno od najčešćih pitanja koje čujem od ljudi, kada saznaju da postoje kursevi za profesionalne šetače pasa jeste – a šta tu ima da se uči kako se šeta pas? To na prvu loptu možda i jeste validno pitanje, ako se radi o vašem psu, čiji ste vi vlasnik, i ako je stvarno samo u pitanju šetnja vlasnika i psa. Ali i tada postoji ono – “šta da radim moj pas me vuče u šetnji” – ali o tome neki drugi put…

Kursevi za profesionalne šetače pasa i petsitere su u stvari namenjeni za pružanje određene vrste usluge. Šetanje pasa je svugde u svetu već rasprostranjen trend, zbog samog užurbanog i modernog tempa života. Znam šta ćete sledeće da kažete – onaj ko nema vremena da šeta psa, ne treba ni da ima psa jel tako?… Da, to jeste tako, pas je obaveza, pas je živo biće kome treba posvetiti sebe, svoje vreme, kome treba omogućiti i razonodu, i fizičku aktivnost i prisustvo vlasnika. Međutim , retko kada ljudi razmišljaju o nepredviđenim okolnostima – šta ako je vlasnik slomio nogu i neko vreme ne može da izvodi svog ljubimca? Šta ako se vlasnik razboleo pa neko vreme provodi u bolnici? Šta ako je vlasnik starija osoba kojoj je sve teže da po 3 puta na dan izlazi sa svojim psom? … Da li u tim situacijama vlasnik treba da napusti svog psa jer trenutno ne može da mu pruži adekvatnu fizičku aktivnost i zadovoljenje osnovnih fizioloških potreba?

Ili, šta ako je vlasnik iznenada dobio drugi posao gde treba da provodi mnogo više sati na poslu bez mogućnosti izlaska sa posla , ili pak radi u drugom gradu pa mu treba mnogo više vremena do kuće sa posla?…

Upravo zbog ovakvih stvari, gde vlasnici mnogo vremena provode na poslu, pogotovo u USA, gde je ova vrsta usluge i nastala, postoje školovani ljudi, koji su edukovani u sferi postupanja sa životinjama kao i u odnosu sa klijentima. Obučena osoba je sposobna da na stručan i profesionalan način nudi i pruži uslugu šetanja i čuvanja ljubimaca u domu vlasnika (tzv. petsitting). Ovo donosi sledeće pitanje – kome ćete tek tako dati vašeg psa da vam šeta, kao i kog ćete tek tako pustiti u vaš dom? Nekoj nepoznatoj osobi o kojoj ne znate ništa, teško. Zbog toga je jako bitno da pružalac takve vrste usluge prođe obuku. Amerikanci su to prvi prepoznali i upravo omogućili vlasnicima da angažuju proverene i obučene ljude.

Ovde onda postoje dve vrste vlasnika – oni koji smatraju da mogu bilo kome da povere svog psa za šetnju, da to nije ništa komplikovano i da mogu svog ljubimca da povere “klincu” od prijatelja koji mnogo voli pse i dobro bi mu došao džeparac. A onda imamo i one druge vlasnike, koji u svojoj glavi imaju mnogo više dilema i pitanja – Šta znam o osobi kojoj bi poverio svog ljubimca? Kakva iskustva u radu sa psima ta osoba i kakve metode koristi? Šta ako se pas izgubi u šetnji ili pretrči ulicu i udari ga auto? Šta ako pas ugrize tu usobu koja ga šeta? Ko je tu kriv? Da li sme dete da samostalno šeta tuđeg psa?….. E upravo zbog takvih pitanja postoje ovakvi kursevi….

Kada govorimo o radu sa životinjama, tu uvek imamo dva klijenta – vlasnika i njegovog psa. Profesionalci u svom poslu znaju da je jako bitno prvo na adekvatan način komunicirati sa vlasnikom , na jasan i razumljiv način mu plasirati svoju uslugu koju pruža, saslušati vlasnika, njegove probleme , kao i želje, i na najbolji mogući način pronaći adekvatnu vrstu saradnje. Da li vam je sada malo jasnije zašto kursevi za profesionalne šetače pasa nisu “samo” kursevi za profesionalne šetače pasa?…. A ovo je samo vrh lednog brega.

Da li vi kao vlasnik znate da u Republici Srbiji postoji Zakon o Dobrobiti Životinja? A da li znate da po tom Zakonu zabranjeno je izazivati strah bol i stres životinji, upotrebljavati sredstva prinute (električne ogrlice i bodljikave davilice) kao i nanositi bilo kakvu fizičku bol životinji? Možda znate, a možda ste nekada i svog psa “ćušnuli” kada vam je izgrizao omiljenu cipelu… Ali to je “vaš” pas. A šta se dešava ako neko treće lice , kome poverite vašeg psa, to sve radi? E upravo je to osnov ovakve vrste edukacije- da ljudi, koji rade sa životinjama budu edukovani u domenu dobrobiti i etičkog postupanja sa životinjama i da ni sa jednim svojim postupkom ne izazovu strah , bol i stres životinji, već da sa životinjom postupaju u skladu sa pravilima struke i u skladu sa zakonskom osnovom rada sa životinjama.  Ono što vaš pas dozvoljava vama kao njegovom vlasniku retko kada će dozvoliti nepoznatoj osobi. Ako se vama pas besprekorno odaziva na poziv, to radi jer ste mu vi vlasnik, a nekoj nepoznatoj osobi to neće hteti. Jedne od najčešćih grešaka koje prave vlasnici su upravo te, kada kažu – “…ako je bezobrazan, samo ga ćušni malo po zadnjici i povisi ton…” ili “ možeš ga slobodno pustiti sa povoca on zna da dođe na poziv”… – edukovana osoba koja zna svoj posao će vam upravo reći ovo što sam ja već napisala – da se to ne radi . A neko ko ne zna šta rad sa tuđim životinjama podrazumeva, poslušaće vlasnika, i šta ako pas ugrize tu osobu ili joj pobegne? Retko kada vlasnici razmišljaju o posledicama, kao i većina ljudi…

Zbog svega ovoga , Kinološka Akademija, iz Beograda, iškolovala je već 9 grupa profesionalnih šetača i pet sitera. Polaznici su iz cele Srbije, kao i iz zemalja regiona, Hrvatska, Makedonija, Crna gora, ali i iz Amerike, Kanade, Engleske i dr. Spisak šetača pasa koji su završili naš kurs možete pronaći na sajtu naše akademije.

Kada počne nova generacija,  polaznici su uvek  upitani zašto su upisali kurs i šta očekuju da će da nauče. Ono što je interesantno jeste da većina i nema želju da se profesionalno bavi pružanjem usluge šetanja i čuvanja pasa, već su jednostavno vlasnici pasa koji žele nešto više da nauče o psima kako bi bolje razumeli svog psa i kako bi naučili da sami rade sa svojim psom. To je upravo i poenta edukacije o psima – da svi naučimo kako sa svojim sopstvenim psom da adekvatno postupamo na prvom mestu, jer tako ćemo onda znati kako i sa tuđim psima lakše da iskomuniciramo i budemo dobri u svom poslu, budemo li odlučili time da se bavimo. Tako da možemo reći da je kurs za profesionalne šetače pasa prvenstveno kurs za sve vlasnike pasa, a potom i za osobe koje bi želeli se se profesionalno bave ovom vrste usluge.

Na kraju, dragi vlasnici pasa, jeste, vrlo je bitno ko vam šeta vašeg psa, jer vaš pas treba da uživa u šetnji, a i vi da budete sigurni da je vaš pas u pravim rukama.

Dr vet.med. Dunja Kovač

Posted in Blog.