Svetski dan napuštenih životinja

Organizacije okupljenje oko Platforme 3/3 – Kinološka akademija, Fondacija za razvoj domaćinstva i Link plus saopštile su danas povodom Svetskog dana napuštenih životinja da ovaj dan u Srbiji protiče u znaku lokalnih izbora koji kao jednu od najvažnijih tema postavljaju problem napuštenih kućnih ljubimaca.

Napušteni psi i mačke žive na ulicama u svim lokalnim zajednicama u Srbiji. Danas građani i građanke bolje razumeju ovaj problem i postoji sve veći broj odgovornih vlasnika pasa i mačaka, a takođe i sve veći broj osoba koje brinu o napuštenim životinjama. Međutim, s obzirom da nije stvoren mehanizam kontrole odgovornog vlasništva, na ulici se neprestano pojavljuju novi napušteni psi i mačke.

U manjem broju gradova i opština u kojima se uopšte sprovode programi kontrole i smanjenja brojnosti napuštenih pasa i mačaka, rezultati su slabi i građani su opravdano nezadovoljni, s obzirom da se u kontinuirano rešavanje ovog problema bez konačnog rešenja ulažu ogromna sredstva iz budžeta lokalnih samouprava, a da pozitivan pomak nije vidljiv već duži niz godina.

Stoga se Platforma 3/3 zalaže da donosioci odluka u novim lokalnim administracijama koje će uskoro biti izabrane ozbiljno pristupe rešavanju ovog problema, i to u skladu sa principima održivog sistemskog rešenja problema napuštenih kućnih ljubimaca.

Napomena: Pored Međunarodnog dana životinja beskućnika koji se obeležava treće subote u avgustu mesecu, postoji i nezvanični Dan napuštenih životinja koji se obeležava 4. aprila. Ideja da se još jedan dan u godini obeležava u cilju podizanja svesti o patnji napuštenih životinja potekla je od holandskih aktivista.

Posted in Vesti.