Osnovana PLATFORMA 3/3

12499227_1542633212696850_341212896_o

Organizacije Kinološka akademija, Fondacija za razvoj domaćinstva i Link plus osnovale su danas Platformu 3/3 u okviru projekta javnog zastupanja rešenja problema napuštenih kućnih ljubimaca u Srbiji na održiv sistemski način.

Organizacije okupljene oko Platforme 3/3 će (1) javno zastupati unapređenje pravnog okvira, kao i primenu i sprovođenje propisa u ovojoblasti, (2) sprovešće aktivnosti radi mobilizacije zajednice, (3) sprovešće kampanju informisanja, u cilju edukacije građana o promenama ponašanja ljudi koje su neophodan uslov održivog sistemskog rešenja problema napuštenih pasa i mačaka.

 Sve lokalne samouprave u Republici Srbiji suočavaju se sa kontinuiranim masovnim napuštanjem pasa i mačaka i rastom populacije napuštenih kućnih ljubimaca. Uzrok ove pojave je neodgovorno ponašanje vlasnika pasa i mačaka.

 Danas manje od trećine lokalnih samouprava ima zoohigijensku službu i/ili prihvatilište i program kontrole i smanjenja brojnosti populacije napuštenih pasa i mačaka. Postojeći programi u većoj meri nisu prilagođeni specifičnostima i potrebama lokalne zajednice. Ne postoji transparentnost u radu zoohigijenskih službi kako u pogledu postupanja sa napuštenim psima i mačkama, tako i u pogledu sakupljanja, prevoza i uništavanja leševa životinja.

 Za postojeće stanje najveću odgovornost, pored lokalnih samouprava, ima Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, naročito Odeljenje za zdravstvenu zaštitu, sledljivost i dobrobit životinja koje nije implementiralo zakonski okvir za efikasnije i efektivnije sprovođenje sistemskog rešenja problema napuštenih kućnih ljubimaca, nije usvojilo sva podzakonska akta vezano za ovu oblast i nije jasno sprovelo akreditaciju programa niti organizovalo obuke o dobrobiti životinja. Odeljenje veterinarske inspekcije koje ne vrši kontrolu sprovođenja propisa u ovoj oblasti na odgovarajući način. Poseban problem predstavlja što tužilaštva i sudovi pokazuju nezainteresovanost i neinformisanost po svim pitanjima u vezi sa ovom temom.

Ciljevi projekta podeljeni su u tri skupine, a organizacije su svoje aktivnosti prilagodile potrebama i obavezama tri ciljne grupe – državnoj upravi, lokalnim zajednicama i vlasnicima pasa i mačaka, zbog čega je ova zagovaračka platforma dobila naziv Platforma 3/3. U okviru projekta već je objavljen Priručnik za odgovornog vlasnika psa koji je za kratko vreme stekao veliku čitalačku publiku.

Posted in Vesti.