Biografije predavača

Dr vet.mr.sci. DARKO DROBNJAK
FCI All breed sudija, Direktor Kinološke akademije

Darko Drobnjak

Diplomirao je na Fakultetu veterinarske medicine u Beogradu 2009. godine. Nakon diplomiranja obavezan staž i stručnu praksu je odradio u veterinarskoj ambulanti „GUTA“ u Beogradu, na poslovima prevencije i zdravstvene zaštite malih životinja. Osnivač je i prvu generalni sekretar udruženja Kraljeva omladina od 2008 do 2010. godine. Jedan je od osnivača COAR-a (Centra za očuvanje autohtonih rasa) i Izvršni direktor istog od januara 2011. Kinološki sudija sa licencom FCI-a od 2007. godine. Sudija je za oblik svih rasa pasa. Na mestu Predsednika Kinološke sekcije Fakulteta veterinarske medicine nalazio se od 2005. do 2012. godine. Od 2008 moderator je i predvač na kursu za kinološke sudije i sekretare koje je organizovala ista sekcija. Godine 2011. pokreće „Kinološku akademiju“, čiji direktor postaje 2013. godine. U sklopu predmeta „Nega i zaštita lovne divljači“ na Fakultetu veterinarske medicine u Beogradu, gostujući je predavač iz oblasti lovne kinologije. Jedan od predavača na drugom svetskom kongresu FCI za kinološke sudije 2019. godine. Autor je nekoliko knjiga iz oblasti kinologije „Enciklopedija rasnih pasa“, „Eksterijer pasa-osnove procene“ i  “Biomehanika i kretanje pasa”, “Metodologija morfometrije pasa”  kao i preko 80 naučnih i stručnih radova iz oblasti kinologije, veterinarske medicine i lovstva. Urednik je dve knjige „Standarda rasnih pasa“ koje je izdao Kinološki savez Srbije. Autor je Priručnika za odgovornog vlasnika psa, publikovanog 2015. Stručni je saradnik revije ZOV, od 2011 godine, kao i autor više od 200 tekstova u istoj reviji. Aktivan učesnik na nekoliko desetina savetovanja i kongresa iz oblasti, veterinarske medicine, lovstva, zdravstve zaštite i dobrobiti životinja. Do sada je učestvovao u izradi pet zootehničkih studija za standardizaciju autohtonih rasa pasa u Turskoj i Bugarskoj. Bio je rukovodilac na dva projekta ,,Evidentiranje i revitalizacija rase – srpskog žutog goniča,, i ,,Izrada detaljne zootehničke studije jugoslovenskog ovčarskog psa- šarplaninca na teritoriji Republike Srbije,,.
Član je Srpskog veterinarskog društva, Beogradskog kinološko društva. Počasni je predsednik Kinološkog društva „Midže“ iz Požege. Na mestu potpredsednika Nacionalnog kluba bordoških doga Srbije bio je od 2012. do 2014. godine. Član je komisije za uzgoj Kluba engleskih mastifa Srbije od 2012. godine. Do sada je sudio na preko 150 izložbi nacionalnog i međunarodnog ranga u zemlji, Evropi i Južnoj Americi. Sudio je izložbu Američke i Karibske sekcije FCI 2019. godine u Meksiku.
Govori, čita i piše engleski jezik, a služi se i španskim. Listu objavljenih naučnih, radova, članaka, knjiga i priručnika možete pogledati ovde.


Dr sci. NENAD MILOJEVIĆ

FCI sudija za rad službenih pasa

NENAD MILOJEVIĆ

Po obrazovanju je diplomirani ekonomista, po profesiji inženjer bezbednosnih sistema. Magistrirao je 2015. godine na „Alfa BK“ Univerzitetu, Fakultetu za trgovinu i bankarstvo na temu „Organizaciona kultura model kinološke organizacije Srbije“, i stekao zvanje magistar nauka o menadžmentu. Doktorirao je 2016. godine na istom Univerzitetu. Kinologijom se bavi od 1980. godine. Član je Beogradskog kinološkog društva, Kluba ljubitelja nemačkih ovčara, Kluba dresera i vodiča službenih pasa „Policajac“ od 1982. godine. Od 1988. godine član jeNemačkog udruženja odgajivača nemačkih ovčara – SV kao i Svetskog udruženja odgajivača ove rase – WUSV. Član je Asocijacije nemačkih ovčara Srbije – ANOS od 2002. godine. Počasni je član Udruženja odgajivača nemačkih ovčara Italije – SAS od 2001. godine i Kinološko sportskog kluba „Kraljevica“- iz Zaječara od 2001. godine. Kinološki sudija za eksterijer pasa rase nemački ovčar postaje 1990. godine. Sudija za rad školovanih i službenih pasa je od 1992. Kao međunarodni sudija za rad, pored više desetina suđenja na utakmicama i ispitima u radu organizovanim u Srbiji i nekadašnjoj Jugoslaviji, sudio je i na tridesetak utakmicama u inostranstvu. U 12 zemalja na tri kontinenta (Evropa, Azija i Amerika). Jedini je sudija iz Srbije koji je sudijo na Svetskim prvenstvima u radu školovanih-službenih pasa (WM FCI IPO Nova Gorica-Slovenija 2006. i WM FCI IPO Hameenlinna-Finska 2010). Od 2001. godine vlasnik je odgajivačnice nemačkih ovčara „Kachari“ – FCI 4105. Sa svojim psima-nemačkim ovčarima (Ming 1982-1988; Ello von der Stockheimer Allee 1989-2003; Westie vom Kirschental 1999-2011; Bizi Kacharska 2002; Dias vom Bonauer Wald 2007) učestvovao je na preko 150 domaćih i inostranih ispita i takmičenja. Šampion Savezne Republike Jugoslavije više godina uzastopno. Kao takmičar učesnik dva Svetska prvenstva WM FCI `97 Nitra-Slovačka i WM FCI `98 Meppen-Nemačka. Bavi se istraživačkim radom iz oblasti radne kinologije i priprema rad na posle diplomskim studijama. Stručne i žurnalističke radove objavljivao je i objavljuje u domaćim i inostranim časopisima. Autor je i koautor više pravilnika i uputstava iz oblasti školovanih-službenih pasa. Kolumnista na temu pasa u popularnom srpskom nedeljniku. Učestvovao je i učestvuje na seminarima i ispitima spasilačkih pasa (ruševinski-lavinski). Predavač na više kinoloških seminara u Srbiji i inostranstvu. Od 1997. godine je delegat Kinološkog Saveza Srbije u Komisiji za rad školovanih pasa Međunarodne kinološke federacije – FCI. Govori ruski, engleski i nemački jezik.


Dr vet.med. DUNJA KOVAČ
CCA, Bihejviorista

DUNJA KOVAČ

Rođena je 1981 god. u Novom Sadu, gde je završila gimnaziju „Laza Kostić“, a potom upisala i diplomirala na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu–smer Veterinarska medicina.
Još u toku studija, i kao apsolvent, predstavljala je svoj fakultet, i svoju zemlju, na međunarodnim simpozijumima i kongresima IVSA-e u Južnoj Africi, Singapuru, Velikoj Britaniji, Sjedinjenim Američkim Državama – gde je upoznala kolege iz ASPCA, što joj je kasnije omogućilo, uz naporan rad i zalaganje, da postane prvi veterinar van Američkog područja koji je ovlašćen za sprovođenje njihovih kompletnih nacionalnih programa za oblast „Dobrobit životinja”. Pri ASPCA , postala je sertifikovana za sprovođenje SAFER programa (Certified Canine Assessor) – neophodan za rad sa problematičnim psima, kao i za sprovođenje obavezne terapije ponašanja uz procenu uzroka i stepena agresije kod pasa. Takođe, naporan rad i zalaganje donelo joj je počasno članstvo u HSVMA (Humane Society of Veterinary Medical Association). Pri„Fondaciji za Razvoj Domaćinstva“, koja okuplja stručnjake iz oblasti Poljoprivrede i Veterine, lider je programa „Dobrobit životinja“, a osnovala je svoj naučno edukativni centar za vlasnike i kućne ljubimce “Pets & Science”. Autor je stručnih predavanja i edukacija „Deca i psi bez ujeda“ ,„Naučite da čitate misli psu“, „Pseći bonton“, „Psihologija mačaka“, „Mačja posla“ , „Mentalna dobrobit životinja“ , “Psihologija grupe pasa u urbanim sredinama” i drugih. Razvila je jedinstveni sistem i program „Edukacije vlasnika i osnove vaspitanja kućnih ljubimaca“ po metodama Američkog programa “Meet Your Match” koji kombinuje psihologiju i ponašanje životinja sa pravilima dresure, uz potpornu terapiju psihoaktivnim supstancama i medicinskom hranom.
Svoje znanje duguje jednoj od najvećih stručnjaka iz oblasti bihejvioristike – Dr. Sophia Yin- gde se sertifikovala za “Low stress handling and behaviour modification protocols” problematičnih pasa i mačaka, i pod čijim mentorstvom usavršava svoje praktične veštine.Takođe, radi i sarađuje sa mnogim poznatim imenima iz sveta bihejvioristike i dobrobiti životinja, kao što su : Dr. Emily Weiss, Sabrina Brando, Dr . Ludwig Huber, Dr. Patricia McConnell, Dr. Stephen Zawistowski, Dr. Lila Miller… U saradnji sa kolegama iz svetskih organizacija ASPCA, Humane Society International, Humane Society USA, usavršava svoje znanje iz oblasti „Primena Veterinarske medicine u prihvatilištima za napuštene životinje“, i ovlašćena je kao veterinar-edukator da sprovodi stručna predavanja i obuke iz ove oblasti.

Sertifikovana je za sprovođenje C- BARQ (Canine Behavior Assessment and Research Questionnaire) – test za procenu temperamenta vlasničkih pasa.

Saradnik je na Shelter Quality Protocol at Istituto Zooprofilattico Sperimentale dell’Abruzzo e del Molise “G. Caporale” (IZSAM) of Teramo, Italy.

Saradnik je na Project of RAWC (Regional Animal Welfare Center) – welfare assessments in shelter dogs and stray dogs management

Piše stručne tekstove za časopise i internet portale “ZOV”, “Pas”, “Mačka”, “Veterina.info“, “Životinje.rs”, “Životinjsko Carstvo”, kao i za FRD sajt.


Dr vet.med. DRAGUTIN SMOLJANOVIĆ

DRAGUTIN SMOLJANOVIĆ

Rođen u Beogradu 1975. godine. Nakon završene V Beogradske gimnazije, upisao je Fakultet veterinarske medicine u Beogradu na kome je diplomirao 2004. godine. U periodu od 1999. do 2005. obavljao je studentsku praksu kao i stažiranje na Klinici za porodiljstvo, sterilitet i veštačko osemenjavanje na Fakultetu veterinarske medicine. Od 2005. godine vlasnik je veterinarske ambulante „GUTA“ u Beogradu. Od 2008. godine predavač je na kursu za kinološke sudije i sekretare koj je organizovala Kinološka sekcija Fakulteta veterinarske medicine. Posebna oblast interesovanja su reprodukcija i hirurgija pasa i mačaka. Autor je više desetina stručnih i popularnih tekstova koji su objavljeni u zemlji i inostranstvu. Aktivan je učesnika na nekoliko Savetovanja veterinara male prkase. Član je Vterinarske komore Srbije i Udruženja veterinara male prakse-SASAP. Predsednika je sekcije za male životinje Srpskog veterinarskog društva (SVD) i član izvršnog odbora SVD-a Govori, čita i piše engleski i francuski jezik a služi se mađarskim, grčkim i arapskim.


Dr vet. med. TIJANA STANOJEV

Tijana Stanojev

Rođena je 1981. god.. U Novom Sad je završila prirodno-matematički smer gimnazije “Isidora Sekulic”, a zatim stekla zvanje dr vet. med. na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu – smer Veterinarska medicina. Već tokom studija stekla je prva radna iskustva u Javnoj veterinarskoj stanici za male životinje “Novi Sad”, da bi po završetku i sticanju licence za obavljanje veterinarske delatnosti bila stalno zaposlena u veterinarskoj ambulanti “Mišić” u Novom Sadu, gde se usavršavala u oblasti kliničke i rendgen dijagnostike, kao i dermatologije. Nakon toga, rukovodeći veterinarskom laboratorijom Nova vet u Beogradu i renomiranom Idexx opremom, usavršava se u najsavremenijim oblastima laboratorijske dijagnostike, nakon čega znanje dodatno proširuje u maloj praksi u veterinarskoj ambulanti Eurovet. Svoje višegodišnje praktično iskustvo zaokružuje kao vlasnik veterinarske ambulante specijalizovane za pse, DogPoint, u kojoj je posebna pažnja posvećena oblasti psihologije i ponašanja pasa i primena istog u svakodnevnoj praksi. Kao kinološki sudija, posvećena je pravilnom razvoju pasa i u DogPoint-u uvodi posebnu ambulantu koja brine o razvoju i bolestima štenadi, kao i edukaciji vlasnika. Ovo interesovanje vodi je i do aktivnog promovisanja i učešća u edukativnom i međunarodno licenciranom projektu Plavi Pas, mnogim drugim profesionalnih aktivnostima bliske tematike, kao i učestvovanja na relevantnim seminarima i simpozijumima . Član je Udruženja veterinara male prakse Srbije-SASAP, Veterinarske komore Srbije-VKS kao i Kinološkog Saveza Srbije. Autor je stručnih edukativnih priloga emisije Klinika Vet.